Självrengörande glas

Glasmästeri

Allt fler glas ges olika funktioner som är anpassade för tillämpningen. Detta kan vara ljudisolerande glas. Den senaste typen av funktionsglas är självrengörande glasrutor.

Det självrengörande glaset underlättar rengöring och i många fall behöver inte glasytorna tvättar av över huvudtaget vilket för att fönsterputsningen reduceras till något enstaka tillfälle.

Hur fungerar självrengörande glas?

Hur fungerar självrengörande glas?

Det kan låta som magi med självrengörande fönster och glasrutor men det är inte så märkligt. Det är två olika funktioner som glasrutorna har för att åstadkomma självrengöringen.

  • Beläggningen på de självrengörande glasytorna reagerar med solljusets ultravioletta strålar och bryter ned organiska föroreningar med en så kallad fotokatalytisk process (påminner om fotosyntes) vilket får ämnena att oxidera snabbt.
  • Det självrengörande glasets beläggning påverkar också vattnet som träffar rutan i form av t.ex. regn. Glaset är så kallat hydrofilt vilket gör att glasrutan älskar vatten och sprider vattnet jämnt över hela ytan och då spolas smutsen från fönstret bort.

Allt glasklart om glasmästerier

Här kan du hitta glasklar fakta och information om glasmästerier men också en del kul och lustiga saker gällande glasmästare och glasrutor.Meny - Glasmästare
Till förstasidan på www.glasmästeri.seHögst upp på sidan om glasmästerierLängst ned på sidan om glasmästerier
SverigeUtomlandsFöretagNyheter