Brandglas

Glasmästeri

Brandglas är en typ av glas som effektivt stänger ute en brand men brandglaset isolerar även från värme. Det finns två olika principer för brandglas och det är ganska stor skillnad i pris och funktion på dessa brandglas.

  • Trådglas
  • Flerskiktsglas

Brandglas - Trådglas

Ett trådglas kan fungera som brandglas genom att det ståltrådsnät som finns i brandglaset håller ihop glasbitarna då glaset spricker av den stora temperaturdifferensen mellan de båda sidorna på glaset. Därigenom upprätthålls glasrutan och brandskyddet även om glasrutan har spruckit.

Trådglaset skyddar mot brandgaser och eldsflammor men värmestrålning tränger igenom glaset eftersom det fortfarande är transparent även när det spruckit.

Brandglas - Flerskiktsglas

Glasmästeri

Den andra typen av brandglas är flerskiktsglaset. Ett flerskiktsglas består av två till fyra lager floatglas med ett tunt skikt mellan glasen som binder ihop dessa.

Vid en större brand spricker först det floatglaset som är närmast branden men bitarnas hålls samman av det bindande mellanskiktet. Brandgaser och flammor tränger inte igenom glaset men värmestrålningen går initialt igenom.

När temperaturen i det första mellanskiktet uppnått omkring 120°C förändras det tidigare transparenta mellanskiktet till ett mjölkvit skikt som stoppar värmestrålning. Genom att ha många lager omväxlande av floatglas och mellanskikt kan brandtåligheten öka väsentligt. De riktigt tåliga brandglasen kan ha en tjocklek av ett par centimeter.


Allt glasklart om glasmästerier

Här kan du hitta glasklar fakta och information om glasmästerier men också en del kul och lustiga saker gällande glasmästare och glasrutor.Meny - Glasmästare
Till förstasidan på www.glasmästeri.seHögst upp på sidan om glasmästerierLängst ned på sidan om glasmästerier
SverigeUtomlandsFöretagNyheter